چگونه نه بگوييم ؟!
نداشتن مهارت نه گفتن چه آسيب هايي به دنبال دارد؟
عدم برخورداري از مهارت نه گفتن مي توانند مشكلات بسياري در همه مراحل زندگي ما به خصوص در سنين پائين و در دوران نوجواني و جواني به همراه داشته باشد. براي نمونه نوجواني را درنظر بگيريد كه در جمع دوستان خود حاضر شده است و چند تن از دوستان او در حال سيگار كشيدن هستند و يكي از آن ها پاكت سيگار را به طرف نوجوان مي گيرد و به او سيگار كشيدن را تعارف مي كند در اين موقعيت درصورتي كه پسر اين مهارت را از دوران كودكي ياد نگرفته باشد قطعا سيگار كشيدن را امتحان خواهد كرد اما اگر فرد ديگري در همين موقعيت قرار بگيرد اما مجهز به مهارت نه گفتن باشد خيلي مودبانه و به صراحت مي تواند بگويد كه من نمي كشم .
بسياري از رفتارهاي خطرزاي سلامت كه علـت اصـلي مرگ و ميـر جوانـان و بـزر گ سـالان هسـتند در طـي نوجواني ايجاد و تقويت مي شـوند . رفتارهـاي خطرناك همانند استفاده از دخانيات، الكل و ساير مواد، فعاليـت -هاي جنسي محافظت نشـده، رژيـم غـذايي نـامطلوب،عدم فعاليت هاي جسمي و رفتارهايي كه با آسـيب هـا و خشونت هاي غير عمدي همراه مي باشـند از جملـه ايـن رفتارها هستند. تحقيقات نشان ميدهنـد تقريبـاً ۶۰ درصد موارد اولين مصرف مواد به دنبال تعارف دوسـتان رخ ميدهد ، ارتباط با دوستان مصرف كننده مـواد تأثيرگـذارترين و قوي ترين عامل خطر پيش بيني كنندهمصـرف مـواد نوجواني است .يكي از مواردي كه سوء مصرف مواد و ساير موارد خطرزا را در نوجوانان را افزايش مي دهد نداشتن توانايي نه گفتن است كه باعث مي شود كه زماني كه نوجوان در جمع دوستان قرار مكي گيرد اعتماد به نفس نه گفتن را نداشته باشد و به مشكلات متعددي گرفتار شود.
چگونه نه بگوييم ؟
۱-سنجيدن تمام جنبه هاي موضوع و درصورت مخالفت با ذكر دليل نه بگوئيد
هميشه نيازي نيست زماني كه درخواست فردي را رد مي كنيم دليل آنرا مطرح كنيم چون ممكن است در برخي شرايط دليل ما كاملا شخصي باشد و قادر نباشيم كه آنرا بيان كنيم اما درصورتي كه براي نه گفتنمان دليل قابل توضيحي داشته باشيم ، مي توانيم آسان تر نه بگوييم.مثلاممكن است دوستي از شما تقاضا كند كه به او پولي قرض دهيد درصورتي كه بخواهيد آنرا براي مصارف شخصي خود هزينه كنيدمي تواني بگوئيد كه من اين پول را نياز دارم ، خيلي دوست داشتم اگر آنرا نياز نداشتم بتوانم به شما قرض بدهم.
۲-اين حق شماست كه يا نه بگوئيد و يا بله
وقتي در موقعيتي قرار مي گيريد كه داراي دوراهي بله يا نه مي باشد بايد به اين موضوع فكر كنيد كه در صورتيكه هركدام از اين پاسخ ها را بدهيد هيچ آسيبي به طرف مقابل وارد نمي شود و اين حق مسلم شماست كه هر پاسخي كه دلتان مي خواهد خواه بله و خواه خير باشد به طرف مقابل بدهيد.
۳-نه گفتن هيچ ايرادي ندارد
۴-گرفتن فرصت
زماني كه فردي از شما درخواستي دارد مي توانيد با جمله اينكه “اجازه بده كمي فكركنم و سپس تصميم بگيرم ” از گرفتن تصميمات لحظه اي و فوري كه معمولا نيز ((بله)) مي باشد اجتناب كنيد و تصميم را براي زماني هرچند محدود به تعويق بياندازيد.حال در اين بازه زماني كه شما در حال فكر كردن راجب قبول و يا رد اين موضوع هستيد مي توانيد تصميم بگيريد كه آيا مي توانيد درخواست دوستتان را قبول كنيد و يا اينكه مي خواهيد آنرا رد كنيد.در چنين شرايطي درصورتي كه بخواهيد با اين درخواست مخالفت كنيد مي توانيد كه ابتدا از جمله اي مانند خيلي دوست داشتم كه بتوانم اين كار را برايتان انجام دهم اما واقعا شرايطش را ندارم استفاده كنيد و سپس چنانچه مي توانستيد دليل آنرا بازگو كنيد دليلش را بازگو كنيد و سپس آرزوي موفقيت براي دوستتان را داشته باشيد.
مثلا ممكن است همكار ما ازما بخواهد كه شيفت خود را با او عوض كنيم در چنين شرايطي ، ميتوانيم اينگونه پاسخ بدهيم كه: بايد برنامهي خودم و خانواده را بررسي كنم و بعدا پاسخ بدهم؛ و در زمان پاسخ دادن بگوييم: اينكه شيفتم را باشما عوض كنك هيچ مشكلي براي من ايجاد نمي كرد اما به دليل اينكه در آن زمان مي بايست به يك كاري رسيدگي كنم نمي توانم آنرا انجام دهم، اميدوارم در پيدا كردن شخص ديگري موفق باشيد.
۵-مودبانه و با احترام درخواست طرف مقابل را رد كنيد
نحوه رد كردن درخواست طرف مقابل بسيار مهم است و دليلي ندارد براي اينكار خيلي تهاجمي برخورد كنيد و بهتر است با نرمي اينكار را انجام دهيد كه طرف مقابل نيز با كمترين ناراحتي اين پاسخ شما را بپذيرد.
۶-پس از نه گفتن عذاب وجدان نداشته باشيد.
۷-تمرين نه گفتن
چگونه نه بگوييم ؟!
مي توانيم براي خود شرايطي را فضاسازي كنيم كه در آن كسي از ما درخواستي دارد و ما آنرا رد مي كنيم مثلا جلو آيينه بنشينيد و سپس اين موقعيت را تمرين كنيد ممكن است در دفعات اول خنده دار به نظر برسد اما قدرت تاثيرگذاري بالايي دارد.
۸-بپذيريد كه شما نمي توانيد به درخواست همه پاسخ مثبت بدهيد و همه را راضي نگه داريد
ممكن است با خود فكر كنيد كه اگر درخواست دوستم را رد كنم ممكن است كه دوستيمان به هم بخورد و احترام خود را از دست بدهم اما بايد آگاه باشيد كه چنانكه در همه موقعيت ها بله بگيد امكان اينكه مورد سوء استفاده قرار بگيريد بسيار بالاست.
۹-زماني كه نه گفته ايد به جنبه هاي مثبت آن توجه كنيد.
- مي توانيد حالا زمان بيشتري را با خانواده و اطرافيان مهم خود بگذرانيد
- با اينكار مي توانيد كارهايي را كه دوست داريد انجام دهيد
- به افراد كم اهميت نه گفته ايد و به اطرافيانتان بله گفته ايد
۱۰-بيش از حد عذرخواهي نكنيد
درصورتي كه درخواست كسي را رد كرده ايد نيازي نيست كه مدام عذرخواهي خود را بيان كنيد چون با اين كار ضعف خود را آشكار مي كنيد و همينكه از كلمه متاسفم ساده استفاده كنيد كافي است و در اثر گذاري كفايت مي كند.
۱۱-درصورتي كه پيشنهادي براي موضوع طرف مقابلتان داريد مي توانيد آنرا به عنوان يك گزينه جايگزين مطرح كنيد.
درصورتي كه با رد كردن درخواست دوستتان و نه گفتن ناراحت هستيد و احساس گناه مي كنيد مي توانيد پس از بيان مخالفت خود گزينه هاي ديگر را پيشنهاد دهيد.مثلا چنانچه قرار خود را با دوستتان به دليل امتحاني كه پيش رو داريد كنسل كرده ايد مي توانيد پيشنهاد بدهيد كه پس از امتحان يك قرار ملاقاتي با او خواهيد داشت.
براي كسب اطلاعات بيشتر درباره چگونه نه بگوييم ؟!
با مشاوران گروه الومشاوره از تلفن ثابت بدون كد و صفر با شماره زير تماس بگيريد
9099072958
پاسخگويي از 9 صبح تا 9 شب حتي ايام تعطيل
شما مي توانيد در قسمت ديدگاه سوالات خود را با مشاوران ما درميان بگذاريد …
منبع:چگونه نه بگوييم ؟!
- روابط زناشويي در دوران نامزدي و عقد - چرا رابطهي جنسي وابستگي ميآورد؟ - روش ترك اعتياد با متادون چگونه است ؟ - دلايل و نشانه هاي خيانت زنان متاهل - معرفي انواع داروهاي ترك اعتياد -
برچسب: يادگيري مهارت نه گفتن.تقويت مهارت نه نگفتن.مهارت نه نگفتن.،